• Bine ați venit!
    Bine ați venit! Acest site vă prezintă informații despre programele de studii și despre alte activități care se desfășoară în facultatea noastră.

Pasiune pe trei roți

În timp ce unii îşi doresc automobile și motociclete cât mai luxoase și mai performante, fabricate de companii cu renume, un tânăr de la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași şi-a construit singur un moto-triciclu. Aceasta nu este singura creaţie a iscusitului inventator. La cei 19 de ani, Adrian Vlas a construit deja patru vehicule de acest tip.

Născut în satul Sărata Galbenă, raionul Hânceşti din Republica Moldova, Adrian este pasionat de ingineria mecanică încă de la vârsta de 11 ani, când mergea pe bicicletă. Niciodată nu a fost mulțumit de felul în care arătau bicicletele sale și își dorea mereu să le perfecționeze. Le echipa cu diverse faruri, aparate muzicale sau le transforma în tricicluri.

După ce a acumulat suficientă experiență, a decis să treacă la un mijloc de transport mai performant și anume la motociclete. Nici pe acestea însă nu le lăsa prea mult timp în starea lor iniţială. Adesea le punea motoare mai puternice sau le echipa cu diverse accesorii.

După mai multe bricolări i-au venit şi alte idei. Şi-a propus să facă o motocicletă pe trei roți. Mai întâi a făcut proiectul. A găsit apoi un motor de 50 cm3, a cumpărat profile metalice, tabla, componentele și materialele necesare. In final a reușit să realizeze triciclul conform proiectului. Desigur, pentru aceasta a trebuit să rezolve multe probleme tehnice și astfel s-a născut pasiunea sa pentru inovare.

La vârsta de 15 ani el a propus deja cea de a treia invenție, pe care a înregistrat-o cu denumirea de „Mototricicletă”. Această realizare a fost distinsa cu premiul “Cel mai bun elev inventator” la o expoziție internațională și respectiv cu premiul întâi la concursul „Cel mai dotat tânăr inventator”, organizat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. Aceste rezultate i-au dat un imbold pentru a continua şi pentru a încerca să exceleze în domeniul mecanicii.

„Mototricicleta” realizata de către tânărul inventator are patru viteze înainte și patru înapoi, poate transporta o masa de până la 700 kg și atinge viteza maximă de 120 km/h. Are un motor de provenit de la motocicleta rusească “Planeta”, care are o destinație mai mult utilitară. Toate piesele necesare au fost luate de la diferite alte tipuri de motociclete, fiind modificate și adaptate pentru moto-triciclu.

După toată munca depusă, Adrian și-a propus să nu mai construiască un alt model. Însa distincțiile primite l-au determinat să continue cu un model mult mai performant.

Pentru că motocicleta rusească de la care a plecat era bună mai mult pentru drumuri de ţară, Adrian îşi dorea un vehicul mai performant, cu un design atrăgător şi care sa fie unic. Cea de-a patra invenție a sa, este denumită „Autotricicleta”, deoarece are în componența sa diverse piese de automobile, printre care și întregul motor. Acesta este un autovehicul de transport cu trei roți, dotat cu un motor cu 4 cilindri cu aprindere prin scânteie, cu cilindreea de 1800cm3. Motorul provine de la un autoturism VW Passat B4. Triciclul atinge viteza maximă este de 200km/h și are un consum de 8l/100km.

Avantajele acestui triciclu sunt:

•poate transporta mai multe persoane;

•este mai stabil decât o motocicletă pe doua roti;

•asigură o securitate şi un confort sporit pasagerilor.

El dispune de o banchetă confortabilă cu trei locuri, dotată cu centuri de siguranță şi bare laterale de protecție. Îmbarcarea pasagerilor se poate efectua prin ambele parți ale motocicletei. „Autotricicleta” este dotată și cu un mecanism de cuplare a remorcii. Datorită suspensiei punții din spate, cu amortizoare telescopice și arcuri elicoidale, triciclul are un echilibru foarte bun in viraje. Construcţia mototricicletei a costat peste trei mii de euro.

În 2013, la Expoziția Internațională de Inginerie Mecanică, Adrian a obținut cu acest triciclu medalia de bronz.

Adrian își petrece timpul liber mai mult în atelierul său, indiferent dacă este vară sau iarnă. Mereu proiectează sau căuta să repare câte ceva şi nu-şi găsește liniştea până nu încerca toate ideile care i-au venit.

Tânărul inventator nu este însa mulțumit și în fiecare zi se gândește la noi și noi proiecte. Dar, din păcate, resursele financiare limitate nu îi permit să le realizeze. Invențiile sale au prins viață exclusiv datorită ajutorului dat de părinţi. Adrian are multe idei, dar insuficiente resurse financiare pentru a le pune în practică. Sa sperăm că intr-o bună zi el va reuși să-si realizeze proiectele. Ii dorim din toata inima acest lucru. Pana atunci, îi reamintim cuvintele lui Amundsen, cel care a ajuns primul la Polul Sud: „Ai reușit? Continuă! N-ai reușit? Continuă!”

Vezi Brevetul aici.

 

3473427
Azi
Săptămâna curentă
Luna curentă
Total
24
1494
550
3473427
IP-ul Dumneavoastră: 3.239.76.25
Ora exactă: 2024-03-03 06:45:12